💢Фото без опису

❕Короладський жук поширений по всій території України. Пошкоджує рослини з родини пасльонових: картоплю, томати, перець, баклажани та ін.
Зимують дорослі жуки в грунті, зазвичай на глибині 10-30 см. На піщаних, супіщаних і інших легких грунтах для зимівлі жуки опускаються на глибину до 50 см. Чим менше глибина зимівлі, тим більше жуків гине взимку. Так на глибині 10 см гине до 42 % жуків, на глибині 20-30 см гине близько 13 % особин, а на глибині 40-50 см - тільки 0,2 %. Після розмноження 18-20% популяції може зимувати вдруге. Після зимівлі ці жуки нормально живляться, відкладають яйця і в кінці червня - в липні відмирають.
Самий інтенсивний вихід жуків спостерігається в теплу сонячну погоду, при температурі повітря від +15 °С і грунту + 13-14 °С. Вихід жуків розтягується на 1-1,5 міс.Самка відкладає яйця на нижньому боці листків купками, по 28-30, а іноді до 70 яєць у кожній кладці. Самки високоплодючі, продукують у середньому від 900 до 1 600 яєць, відкладаючи їх упродовж літа. Ембріональний розвиток триває 6-18 діб, залежно від температурного режиму й вологості повітря.  
🔅Характерною біологічною ознакою колорадського жука є наявність в циклі його розвитку декількох форм фізіологічного спокою різної тривалості, завдяки чому дуже утруднюється боротьба з ним. В Україні встановлено шість категорій фізіологічного спокою, які мають велике значення при взаємодії з факторами зовнішнього середовища в різні періоди року.
Природне відмирання імаго, які перезимували, відбувається поступово, протягом усього літнього сезону, наростаючи від весни до осені.
‼️Заходи щодо захисту.
♨️Механічні. Для захисту картоплі від шкідника застосовують комплекс організаційно-господарських, профілактичних і знищувальних заходів. Картоплю необхідно вирощувати в чотирипільній сівозміні (повернення її на попереднє місце не раніше 3–4 р.); серед попередників – озимі зернові, зернобобові сумішки, люпин, льон, овочеві, крім пасльонових, просапні культури тощо.
☝️Важливим у боротьбі з короладським жуком є оптимальний обробіток ґрунту. Оранка полів на зяб глибше на 2–3 см від орного шару сприяє вимерзанню жуків.
Ефективними також є підгортання сходів картоплі з присипанням листя нижніх ярусів у період масової кладки яєць, рихлення міжрядь через 2–3 дні після відходу личинок на заляльковування, внесення добрив і підживлення, своєчасні розпушування, підгортання і прополювання для підвищення стійкості картоплі; передзбиральне знищення зеленого бадилля (погіршує фізіологічну підготовленість імаго до зимової діапаузи).
Після збирання картоплі чи переорювання – культивація ґрунту з вибиранням бульб, що залишилися, для запобігання появі самосіву, що є резервацією колорадського жука.
☢️Хімічні. Боротьба за допомогою засобів захисту рослин полягає в обробці рослин на різних стадіях вегетації хімічними препаратами - пестицидами і агрохімікатами. Хімічний спосіб передбачає обробку рослин інсектицидами в період другого віку личинок і при масовій появі молодих жуків, коли личинками і жуками заселено понад 10% рослин. Але слід знати, що колорадський жук має високу стійкість до отрутохімікатів і досить швидко до них пристосовується. Не викликають звикання системні інсектициди, що показують високу ефективність у боротьбі зі шкідником упродовж багатьох років.
Також, обробка бульб картоплі, коренів розсади овочів спеціальними протруйниками довели свою ефективність. Протруйники можуть мати функцію захисту і від хвороб.
Обприскують картоплю, томати, баклажани, перець солодкий в період вегетації інсектицидами різних груп (фосфорорганічними сполуками, неонікотиноїдами, піретроїдами, інгібіторами синтезу хітину та ін).Обробляють ґрунт, дно лунки або борозни під час посадки неонікотіноїдними пестицидами.
Ось, деякі ефективні інсектициди представлені на ринку: Кораген 20,КС, Конфідор 200 SL,РК (діюча речовина (д.р.) хлорантраніліпрол), Наповал, КС, Ратибор Біо, РК, Резерв, РК (д.р імідаклоприд), Енжіо 247 SC, КС (лямбда-цигалотрин + тіаметоксам), Стоп Жук, КС(д.р. клотіанідин +лямбда-цигалотрин).
Можна скористатись препаратами-інсектицидами на біологічній основі (Актофіт, Бітоксибакцилін, Актоверм), особливо вони ефективні проти личинок.
Обробітки  пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробітку голів сільських і селищних  рад та  пасічників.
☝️При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни. Всі пестициди повинні бути внесені до «Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»
✔️Альтернативні способи боротьби з колорадським жуком, які можна використати на присадибних ділянках:
Механічний спосіб полягає в зборі дорослих особин і личинок з поверхні рослин з подальшим їх знищенням.
Красивий і екологічний спосіб позбавлення від шкідників - посадити на ділянці неприємні для жуків рослини. Посіяти зелені репеленти можна в міжрядді овочів або по краю доріжки. Це не гарант повного позбавлення від колорадських жуків, але їх точно стане менше.
Це квіти (настурції, календули і чорнобривців, гісопу, герані), а також, цибуля, часник, пижмо, м'ята перцева, котовник, коріандр.
Також, можна віддати перевагу, відносно стійким сортам картоплі – Ведруска, Вимір, Водограй, Глазурна, Серпанок, Скарбниця, Повінь.
В обмеженні чисельності колорадського жука важливу роль відіграють його природні вороги - хижаки, паразити та ентомопатогенні організми. Серед комах, які їдять цього жука можна віднести: сонечко, златоглазки, сіфрідов.
Що стосується птахів, то до них можна віднести: цесарок, фазанів, куріпок, індиків.

Феоктістова Ірина головний спеціаліст
управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області