«Ботулізм – небезпечне харчове отруєння!»
«Ботулізм – небезпечне харчове отруєння!»
Підтоплення територій Херсонської та Миколаївської областей внаслідок підриву росією дамби водосховища Каховської ГЕС призвело до екологічної катастрофи та масової загибелі риби. Вживання такої риби у їжу може призвести до важкого харчового отруєння – ботулізму.
Тому обізнаність людей щодо причин виникнення та мір профілактики захворювань на ботулізм є актуальною. Ботулізм отримав свою назву від латинського слова «Ботулінус» (ковбаса), так як в давні часи захворювання в основному пов’язували з вживанням ковбас. По класифікації харчових отруєнь ботулізм відноситься до бактеріальних токсикозів. Діючою отруйною речовиною являється токсин, який виділяє мікроб- клостридія ботулінус. В залежності від серологічних властивостей виділяють 7 типів мікробу, найбільша токсичність властива токсинам А,Б та Є. Тип А – це переважно рослинні продукти, тип Б – м’ясні продукти, тип Є – рибні продукти. В шлунково-кишковому тракті людини ботулотоксин не тільки добре зберігається, але може навіть збільшити свою біологічну активність під впливом ферментів підшлункової залози. Мікроб ботулізму широко розповсюджений у навколишньому середовищі, у вигляді спор знаходиться в землі. Джерелом забруднення навколишнього середовища є тварини, риби, мухи. Вегетативна форма мікробу не стійка, гине при 80*С на протязі 15 хвилин, токсин, який виділяє мікроб, знешкоджується при кип’ятінні на протязі 20 хвилин. Спори відрізняються дуже високою стійкістю до впливу фізичних та хімічних факторів, витримують 5-ти годинне кип’ятіння. При домашньому консервуванні спори не гинуть. Для розвитку спор мікробу в харчовому продукті необхідна відсутність кисню. Такі умови створюються в консервних банках, в товщі погано прокопчених окороків, ковбас, риби. В рідинах розмноження мікробів упроводжується газоутворенням, при цьому в банках з’являється бомбаж – двостороннє здуття.
Інкубаційний період ( це термін після вживання недоброякісного продукту до перших проявів захворювання) при ботулізмі коливається в широких межах – від 2-3 годин до 72 годин, але найчастіше становить 14+ - 2 години.
Летальність залежить від пізнього звернення за лікарняною допомогою та пізнього введення специфічної сироватки. Початкові прояви отруєння можуть бути неспецифічними.
Розрізняють 4 типи протікання ботулізму: гострий гастроентерит (характерний для токсину типу Б– м’ясні продукти), диспептично-паралітична форма (характерна для токсину типу А - рослинні продукти), асфіксична форма характерна для токсину типу Є- рибні продукти). Коли токсин доходить до нервової тканини (проникає в синапси) він стає недоступним для дії сироватки.
Тільки своєчасна діагностика та застосування специфічної терапії забезпечує одужання.
Від цих факторів і залежать основні заходи профілактики ботулізму:
з огляду на те, що риба з Каховського водосховища може потрапити в реалізацію, ні в якому разі не купувати на стихійних ринках у невідомих осіб рибопродукти, а також інші продукти сумнівної якості (м’ясопродукти, консерви), які можуть спричинити захворювання на ботулізм.
захист від попадання збудника в сировину – ретельне миття рослинних продуктів, правильна евентрація (видалення кишківника) риби та туш тварин з метою уникнення забруднення м’яса вмістом кишківника;
дотримання правил консервування , вилучення бомбажних банок, невживання таких консервів у їжу;
зберігання продуктів на холоді не більше встановленого терміну;
дотримання правил особистої гігієни.