Фото без опису                           

 

«НЕДО оцінка земель», або об’єктивна реальність вартості «власності ураїнського народу»!

Чим ближче 01 липня - відкриття вільного обігу (в т.ч. продажу) земельних ділянок для ведення товарного с/г виробництва (паїв), тим частіше виникають запитання у мешканців громади щодо реальної вартості 1 га такого майна.

З самого початку давайте з‘ясуємо якою ж буває оцінка землі.

Закон України «Про оцінку земель» (далі – Закон) визначає, що грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення поділяється на два типи: нормативну та експертну.

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель та інше.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення реальної ринкової вартості об’єкта оцінки. Цей вид грошової оцінки використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них.

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які є розробниками документації із землеустрою.

Експертну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють суб’єкти оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні».

За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель складається технічна документація, яка затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. 
За результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт.

Нормативна грошова оцінка традиційно є нижчою за експертну (іноді в декілька разів). 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (№ 552-IX), який набирає чинності з 1 липня 2021 року, передбачені зміни до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, а саме: «Доповнити пунктом 22 такого змісту: до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку».

Оскільки нововведеннями передбачено можливість продажу землі за ціною, яка не менша за нормативну грошову оцінку, то алгоритм продажу матиме приблизно такий вигляд: нотаріусу необхідно буде надавати довідку про нормативну грошову вартість земельної ділянки + звіт про експертну оцінку.

Станом на 01.01.2021 року в Україні середня нормативно-грошова вартість 1 га земель сільськогосподарського призначення (ріллі) становить 27.5 тис. грн (менше 1 тис $), нескладно дійти висновку, що цей показник абсолютно «відірваний» навіть від теоретично можливої ринкової вартості.

Зрозуміло, що ціна продажу земель матиме всі перспективи для зростання і ніхто не змушений за безцінь продавати власне майно, але забезпечити чесний і прозорий ринок земель – однозначно першочергове завдання органів влади.

На разі, власникам земельних ділянок (паїв) порада не поспішати продавати власні наділи, а якщо виникатиме така необхідність то обов’язково радитись з фахівцями, аби не потрапити у неприємну ситуацію.