Останні дні на багатьох ресурсах зумисне розповсюджується не зовсім достовірна інформація щодо того, як здійснюватиметься управління закладами культури в нашій громаді. Саме тому на часі пояснити що й до чого. 

 

  • На позачерговій сесії, що відбулась 23.02.2021 року, депутати прийняли рішення про створення комунального закладу “Центр культури, дозвілля та спорту” у с.Бишів. Це юридична особа, з окремими рахунками та можливістю прийняти на роботу працівників клубів, будинків культури та бібліотек усіх сіл нашої громади. Тобто клуби та бібліотеки у селах громади НЕ ЗАКРИВАТИМУТЬСЯ, а продовжать свою роботу, одразу після того, як будуть найняті відповідні співробітники. 
  • Статут, яким керуватиметься “Центр культури, дозвілля та спорту”, розробляла ініціативна група з представників закладів культури Бишівської громади спільно з депутатами Бишівської сільської ради, що входять до постійної комісії з питань освіти, охорони здоров'я,  материнства, дитинства, культури, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, туризму та соціального захисту населення.
  • Прийняттю статуту передували кілька засідань робочої групи з його розробки, а також колективна зустріч працівників культури з керівництвом громади, де кожен міг висловити свою думку та долучитись до обговорень. Справді, обговорення могли б бути більш тривалими і залучати ширше коло фахівців та громадян. Але на вимогу працівників культури, що залишились у підвішеному стані після реорганізації сектору культури Макарівського р-ну, та депутатів, що опікуються даним питанням, з метою оперативно створити можливість працевлаштувати наших людей була проведена термінова позачергова сесія, щоб комунальний заклад був створений якомога швидше.
  • Зі статутом “Центру культури, дозвілля та спорту” можна буде ознайомитись на сайті Бишівської сільської ради з 05.03.2021 (відповідно до вимог Регламенту Бишівської сільської ради, рішення сесії мають бути оприлюднені у 10-денний строк після їх прийняття, у т.ч. це стосується документів, про які йшлося у рішенні сесії).
  • На позачерговій сесії депутатами було прийнято рішення про призначення теперішнього директора будинку культури у с.Бишів Валентини Ступак виконуючою обов’язки “Центру культури, дозвілля та спорту” Бишівської громади. На неї ж покладено обов’язки зареєструвати відповідну юридичну особу “Центр культури, дозвілля та спорту” та організацію після цього прийому документів від бажаючих працевлаштуватись у закладах культури нашої громади. 
  • На посаду директора “Центру культури, дозвілля та спорту” Бишівської громади буде оголошено конкурс, відповідно до законодавства України. Після завершення конкурсу, центр очолить обраний/обрана директор/-ка. З цією особою буде укладено контракт терміном на 5 років. Процедура та вимоги конкурсу прописані у статуті. 
  • Центр культури, дозвілля та спорту підпорядковуватиметься відділу освіті, молоді та спорту, туризму, культури та релігій Бишівської сільської ради. 
  • Кількість ставок працівників клубів, справді, зараз дещо зменшена. Однак це не означає, що так буде завжди. Наразі визначена мінімально необхідна кількість працівників (і відповідно ставок для них) для здійснення роботи закладів культури в громаді. По мірі розвитку громади та досягненню наповненості клубів активностями та з урахуванням залученості до культурних заходів населення, кількість ставок у тому чи іншому клубі буде переглянута. 
  • Окремо роз’яснення щодо клубу в Козичанці. Наразі тут є приміщення клубу. Проте останні кілька років посада завклубом залишалась вакантною і тому зараз ця посада не була передбачена в штатному розписі Центру культури, дозвілля та спорту, оскільки штатний розпис “Центру культури, дозвілля та спорту” зараз передбачає можливість працевлаштування лише наявних працівників, а не перенесення вакансій. Однак це не означає, що клуб в Козичанці буде зачинений вічно! Як тільки буде сформовано і відпрацьовано схему надання культурних послуг в селах громади, аналогічна схема буде впроваджена і в клубі с.Козичанка - для цього буде створено необхідну посаду, або культурні послуги надаватимуть штатні працівники “Центру культури, дозвілля та спорту”, але на місці - в клубі с.Козичанка. 
  • В бюджеті громади на культуру передбачені кошти необхідні на утримання будинків культури та оплату праці співробітників клубів нашої громади. Потрібно буде добре працювати впродовж року над збільшенням надходжень до бюджету, а видаткова частина бюджету ще до кінця не сформована, оскільки досі триває передача комунального майна та найм працівників. Тільки коли остаточно будуть завершені всі перераховані вище процедури, можна буде більш чітко спланувати видатки за всіма статтями та побачити яким буде фінансування культури в нашій громаді.
  • Яким чином прийматимуть на роботу нинішніх завклубів, бібліотекарів та інших працівників? Процедура прийому на роботу буде здійснюватися відповідно до вимог чинного законодавства України та положень статуту комунального закладу “Центр культури, дозвілля та спорту”. Податись на ці посади зможуть не тільки теперішні завклуби та бібліотекарі, а й усі бажаючі зайняти ці посади та організувати надання культурних послуг у наших селах на високому рівні. Для цього, крім документів, треба буде подати план заходів на рік. 

Фото без опису