Сьогодні у Бишівському будинку культури відбувся семінар-нарада для бджолярів та сільгоспвиробників щодо безпечного використання засобів захисту рослин. У семінарі взяли участь бджолярі з Бишева, Козичанки, Грузького, Лишні.

Лідія Литвиненко, директор департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації розповіла детально про можливості підтримки місцевих бджолярів у рамках бюджетних програм у галузі бджільництва. Зокрема йшлося про те, що кожен власник зареєстрованої належним чином пасіки, може отримати дотацію у сумі 200 грн на 1 бджолосім’ю за умови наявності більше 10 бджолосімей.

На жаль, у колишньому Макарівському районі було дуже мало зареєстрованих пасік, тому у 2020 році дотацію отримало всього 2 пасічника на весь район.

Для тих, хто хоче отримати дотацію потрібно спершу офіційно зареєструвати пасіку у Бишівській сільській раді та отримати ветеринарно-санітарний паспорт на неї. Документи на отримання дотації подаються до 1 жовтня поточного року (з переліком можна ознайомитись у п.7 Постанови Кабінету Міністрів України № 107). Вплати здійснюються  в останній декаді грудня.

Володимир Тарасенко, головний спеціаліст Макарівського районного управління Держпродспоживслужби в Київській області, детально розповів про порядок реєстрації пасік у в огранах місцевого самоврядування та процедуру отримання ветеринарно-санітарного паспорта. Також він нагадав присутнім правила обробки полів пестицидами, зокрема той факт, що аграрії мають за 3 дні повідомляти пасічників в радіусі 10 км від оброблюваної площі про дату і строки ізолювання бджіл задля запобігання отруєнням. Він підкреслив, що поінформувати можна лише зареєстрованих пасічників, оскільки про інших просто не відомо відповідним службам та аграріям і це чи не найважливіша причина для офіційної реєстрації пасіки в органах місцевого самоврядування (в нашій громаді – це Бишівська сільська рада).

 

Доповідачі з Управління фітосанітарної служби детально зупинились на одній з найактуальніших проблем бджільництва Київщини - безпеці бджіл при застосуванні пестицидів. Головним чинником тут є співпраця бджолярів та аграріїв. При цьому було відзначено, що одне з найбільших підприємств, що обробляють поля в нашій громаді, Агрохолдинг МС має спеціально створений сайт http://honey2.harveast.com/ для своєчасного інформування бджолярів про заплановані обробки полів.

Також у рамках семінару перший заступник Бишівського голови Віталій Ключник розповів присутнім як утворити сільськогосподарський кооператив, що об’єднає виробників меду, та дозволить кожному його учаснику отримати цілий ряд переваг та заробляти більше.