ОБЕРЕЖНО БУТУЛІЗМ!
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Фастівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє про те, що у Фастівському районі було зареєстровано 1 випадкок ботулізму у побуті. З початку 2025 року за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився), з них 15 - у квітні.
Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом.
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.
Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку: - з диспепсичним синдромом, - з розладом зору, - з порушенням здихання.
Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання: - в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження, - м’ясних та грибних консервів, - консервів домашнього виробництва, - якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином, - якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати.