До уваги мешканців Бишівської громади!

Нагадуємо про те, що в період опалювального сезону особливу увагу необхідно приділити наявності тяги в димових та вентиляційних каналах (ДВК). Адже при порушенні тяги та несправних ДВК шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а накопичуються в приміщенні, що може призвести до отруєння чадним газом. Аби ж уникнути небезпеки, димові та вентиляційні канали необхідно періодично обстежувати. Особливо пильними мають бути користувачі котлів та водонагрівачів з відводом продуктів згорання в димоходи. Подбайте про власну безпеку – перевірте стан димоходів та вентиляційних каналів (ДВК).

Хто перевіряє ДВК❓

Перевірку може здійснити будь-яка спеціалізована організація, що має відповідний дозвіл. Дозвільним документом для проведення таких робіт є Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства України з питань охорони праці, зареєстрована у територіальному органі Держпраці. Наразі, Бишівську сільську раду про намір проведення на території громади перевірки ДВК поінформувала лише одна організація - це ▫️ТОВ «ГАЗПРОМБЕЗПЕКА». При перевірці спеціалісти повинні пред’являти посвідчення організації, при здійсненні перевірки пояснювати споживачам, які саме роботи вони оплачують. Господар у свою чергу може подзвонити на 104 та з’ясувати, чи зареєстрована та чи інша організація і чи має вона дозвіл на проведення даного виду послуг.

Коли перевіряти❓

Димові канали (опалювальних печей, ємнісних водонагрівачів для опалення та опалювальних котлів), які працюють сезонно, перевіряються 1 раз на рік, перед початком опалювального сезону, а ті, що працюють цілий рік, — 2 рази на рік (навесні і восени). Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими.

Як проходить перевірка❓

Спеціалісти перевіряють ДВК атестованими приладами, які мають Свідоцтво на повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки. Результати перевірки повинні бути оформлені відповідними актами, один екземпляр якого (оригінал) залишається у власника, а другий екземпляр (копія) передається до Київської філії ТОВ «Газорозподільчі мережі України» Макарівська філія. У разі необхідності фахівці прочищають або ремонтують димові та вентиляційні канали, перевіряють щільність і відокремленість, справність оголовків і наявність нормальної тяги приладом. У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації ДВК спеціаліст попереджує власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням та направляє один із примірників акту перевірки технічного стану ДВК газорозподільному підприємству для вжиття відповідних заходів. Наголошуємо на тому, що відмова від оформлення акту не є підставою для відключення від системи газопостачання обладнання житлових будинків із встановленням заглушки.

Відключення проводиться за умови: • наявності витоків газу; • несправної автоматики безпеки; • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів; • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах; • самовільного підключення газових приладів і пристроїв до системи газопостачання; • не забезпечення власником технічного обслуговування згідно з вимогами документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання; • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо-технічній документації.

Однак слід пам’ятати, що безпечне середовище для розподілу газу вкрай важливе, а несправність приладів може призвести до страшних наслідків – витоків газу, отруєнь та навіть вибухів. Тому, при повторному пуску газу фахівці Макарівської філії ТОВ «Газорозподільчі мережі України» перевіряють наявність актів перевірки ДМВ. Роблять це для того, аби бути певними, що газ буде пущений у безпечне середовище, яке не призведе ні до витоків, ні до вибухів, ні до отруєнь споживачів.

Якщо спеціалістами виявлено відсутність актів чи неякісне виконання перевірки, вони не відновлюють газопостачання, а клієнтам рекомендують звернутися до відповідної організації для проведення повторної перевірки.

Пам’ятайте: при використанні природного газу у побуті необхідно дотримуватися правил безпеки: • провітрювати приміщення; • перевіряти тягу; • слідкувати за справністю газових приладів та ДВК; • не затуляти отвори димоходів; • не порушувати цілісність системи газопостачання.

Якщо ви відчули запах газу – терміново телефонуйте до аварійної служби за телефоном 104. Аварійно-диспетчерська служба працює цілодобово та без вихідних.

❌ Не використовуйте газові колонки та опалювальні котли за відсутності тяги в димоході, а також під час різкої зміни кліматичних умов, наприклад, сильного поривчастого вітру, туману, дощу, снігу.

Дотримання цих простих правил допоможе убезпечити вашу родину від можливих нещасних випадків.

Фото без опису