Фото без описуЗ початку 2023 року в природних екосистемах на території Київської області виникло 1339 пожеж. Це на 268 пожеж більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив під час брифінгу начальник управління реагування на надзвичайні ситуації Головного управління ДСНС у Київській області Анатолій Врублевський.

Представник ДСНС зазначив, що були зафіксовані загорання: трав’яного настилу – 993 пожежі на площі 675 га, 54 лісові пожежі на площі 70 га, 250 пожеж сміття, сміттєзвалищ – 32, 9 торф’яних пожеж та 1 господарського угіддя. Також у зоні відчуження виникла 51 лісова пожежа на площі 105 га.

З метою попередження пожеж у природних екосистемах і лісових масивах на території Київської області був розроблений План протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами природних екосистем.

Рятувальниками був проведений аналіз потенційно небезпечних місць можливого виникнення пожеж. Зокрема, на сьогодні визначили 162 місця розташування торфу, площа яких складає понад 22 000 га. Це одні з найбільших покладів торфу на території України.

«Із метою попередження пожеж в екосистемах Київщини постійно проводиться роз’яснювальна робота з населенням, профілактичні рейди та робота моніторингових груп. Так, з початку цього року було проведено 136 профілактичних рейдів у різних населених пунктах Київської області. Під час них проведені бесіди з громадянами щодо роз’яснення правил пожежної безпеки на відкритих територіях, заборони спалювання сміття та ознайомлення з адміністративною відповідальністю за спричинення пожеж в екосистемах. Як правило, дуже багато пожеж виникають через спалювання залишків рослинності місцевими мешканцями», – зазначив Анатолій Врублевський.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності або її залишків штраф для громадян становить від 3 000 до 6 120 грн. Для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. Якщо ті самі дії вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – сума штрафів збільшується вдвічі.

Начальник управління реагування на надзвичайні ситуації повідомив, що вже складено 68 адміністративних протоколів на мешканців регіону через самовільне випалювання рослинності та їх залишків.

Анатолій Врублевський розповів, що складність гасіння лісових пожеж в екосистемах, прокладання маршрутів пожежно-рятувальних підрозділів та здійснення моніторингу полягає в тому, що вони виникають на територіях, забруднених вибухонебезпечними предметами.

Також значно ускладнює процес зупинення пожеж в екосистемах залишковий фактор: після пожежі трав’яного настилу виникає тління торфовищ. Це довготривалий процес, на який необхідно залучити багато ресурсів.

Насамкінець начальник управління реагування на надзвичайні ситуації звернувся до всіх мешканців регіону бути свідомими, дотримуватися правил пожежної безпеки, не спалювати сміття чи суху траву, адже це може створювати небезпеку та спричинити виникнення пожеж в екосистемах на території нашої області.

 

https://koda.gov.ua/z-pochatku-roku-v-pryrodnyh-ekosystemah-na-terytoriyi-kyyivshhyny-vynyklo-1339-pozhezh-bryfing-u-kova-video/