Фото без опису

ℹ️ За даними МОЗ станом на зараз в Україні не зареєстровано випадків або підозри на холеру.

Результати досліджень зразків, взятих з об’єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознакою гострої кишкової інфекції, - негативні.

У МОЗ допускають ймовірність спалаху холери в результаті підриву Каховської ГЕС. Під загрозою знаходяться Одеська, Миколаївська, Херсонська області та Крим. На затоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС територіях можуть виникнути різноманітні хвороби, насамперед пов'язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельоз, шигельоз, гострі кишкові інфекції, ботулізм попередило сьогодні Міністерство охорони здоров'я України.

✅В постраждалих регіонах сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм(річкової та морської) вздовж річища та морського узбережжя в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, ведеться щоденний моніторинг.

Однак медична система готується до будь-яких сценаріїв.

‼️ На Фастівщині при міграції населення з небезпечних регіонів можливий ризик завезення особливо небезпечних інфекційних хвороб, в тому числі холери . Медпрацівниками мікробіологічної лабораторії Фастівської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ» з травня по жовтень включно щороку проводиться моніторинг річкової води в місцях масового відпочинку населення. Станом на зараз в досліджених пробах річкової води холерного вібріона та холероподібних вібріонів не виявлено.

Що треба знати про холеру .

Холера – це гостра діарейна інфекція. Важливо пам'ятати, що захворювання поширюється через забруднену воду та їжу. Інфекція викликає сильну діарею, яка може призвести до різкого зневоднення організму та смерті. У перші дні хвороби людина втрачає до 10 л рідини. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутися кома, можливі летальні наслідки.

Через сильну водянисту діарею людина втрачає багато рідини, що призводить до вкрай серйозного зневоднення, яке має такі ознаки:

• спрага, сухість у роті

• темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання

• головний біль

• судоми м'язів

• різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ та вушних раковин

• погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається у складки та довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими.

• холодна шкіра при нормальній або зниженій температурі тіла

• задишка та різка слабкість

• запаморочення

• прискорене серцебиття та дихання

• сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість

• можлива короткочасна втрата свідомості.

У разі появи ознак гострої кишкової інфекції - не чекайте розвитку захворювання - негайно зверніться до лікаря, - зазначає Міністерство охорони здоров'я.

‼️➡️ Як можна себе вберегти щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь правил:

1. У жодному разі не пийте і не використовуйте сиру воду.

2. Мийте руки, фрукти та овочі, які впевнені.

3. Уникайте контакту з брудною водою.

4. Добре просмажуйте м'ясо та рибу.

5. Загалом кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через одну хвилину.

Також внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС на Дніпропетровщині стався масовий мор риби.

Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така сама ситуація найближчими днями може розвинутись в інших постраждалих регіонах країни. Тому МОЗ просить українців не збирати мертву рибу чи вмираючу, її не можна зберігати, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, зокрема сушити, в'ялити, смажити або варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів або небезпечні хімічні речовини.

👆Крім того, українцям радять уникати покупок риби у місцях стихійної торгівлі.

Директор Фастівської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ», лікар-епідеміолог Віра ТКАЧЕНКО