Фото без опису

Основним причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем осіб в нетверезому стані.

Також трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома без нагляду дорослих в закритих квартирах, будинках, де топляться печі або ввімкнені в електромережу електропобутові прилади. Також трапляються пожежі у підвалах багатоповерхових будинків, жертвами яких стають особи без певного місця проживання і діти. Такі пожежі небезпечні виділенням великої кількості диму, що проникає в під’їзди та квартири, загрожуючи життю його мешканців.

Не можна нехтувати правилами пожежної безпеки!

Щоб уникнути трагедії слід дотримуватися таких правил:
- не використовуйте саморобні електронагрівачі;
- не експлуатуйте печі що мають тріщини;
- не використовуйте для обігріву приміщень газові плити;
- не слід сушити над запаленою газовою плитою ніякого одягу-він пересохне і спалахне;
- не залишайте без нагляду розпалені печі та включені електронагрівальні прилади;
- не слід палити груби і печі з незакритою топкою;
- не захаращуйте підвали сміттям, вхідні двері зачиняйте на надійні замки.

Знання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути загоряння, а знання першочергових дій у разі пожежі – допоможе зберегти життя.

Запам’ятай, що під час пожежі небезпечними для твого життя і здоров’я можуть стати не тільки полум’я, а й висока температура, задимленість, обвал конструкцій будинків, вибух обладнання. Тому, якщо пожежа застала тебе в приміщенні, необхідно:
• Негайно зателефонувати «101» та викликати на допомогу пожежно-рятувальну службу.
• Виходити з будинку сходами. Запам’ятай: ліфтом під час пожежі користуватися заборонено.
• У разі сильного задимлення пересуватися по приміщенню поповзом, адже найменше диму накопичується внизу приміщення, біля підлоги.
• Дихати, прикривши носа й рота вологою тканиною (рушником, носовичком).
• Вилити на підлогу воду біля виходу з кімнати, щоб припинити поширення полум’я.
• Дізнатися, чи гарячі двері кімнати, у якій ти перебуваєш. Якщо так — не відчиняй їх, бо за ними ймовірно вирує пожежа. Якщо ні, то спробуй їх обережно відчинити. Пересуваючись з одного приміщення в інше, завжди  зачиняти за собою двері, щоб не впустити нової порції повітря з киснем.
• Якщо на тобі загорівся одяг, потрібно впасти додолу й перевертатися, щоб збити полум’я. У жодному разі не бігти — це ще більше розпалює вогонь.
• Якщо немає можливості швидко залишити приміщення, потрібно захистити кімнату від проникнення вогню та диму. Слід зачинити двері, а всі щілини й отвори заткнути будь-якою тканиною. 

Якщо загорівся електроприлад, насамперед відключи його від електромережі. У жодному разі не заливай водою ввімкнені електроприлади, бо вода проводить електричний струм. Це може спричинити ураження електричним струмом.

Запам’ятай алгоритм дій при пожежі, щоб захистити своє життя!