Фото без опису

1 грудня світ відзначає день боротьби з СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Сучасні стандарти передбачають лікування ВІЛ щонайменше трьома різними антиретровірусними препаратами. Така терапія не дає вірусу розмножуватися та може призвести до його зникнення із крові, що дозволяє імунній системі відновитися, подолати інфекції та запобігти розвитку СНІДу.

Як зазначають в UNAIDS, на сьогодні тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини, яка приймає антиретровірусні препарати, не відрізняється від тривалості життя здорової людини того ж віку.

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом нагадуємо про прийняті нові стандарти медичної допомоги у випадку ВІЛ-інфекції 16 листопада 2022 року наказом МОЗ України №2092 затверджено Стандарти медичної допомоги «ВІЛ-інфекція». В їх основу лягли рекомендації ВООЗ і сучасні міжнародні практики надання якісної комплексної меддопомоги.

Стандарти медичної допомоги «ВІЛ-інфекція» включають у себе п’ять стандартів:

  • профілактика поширення ВІЛ-інфекції;
  • послуги з тестування на ВІЛ;
  • надання підтримки з прихильності до АРТ та утримання в системі лікування;
  • медичний нагляд за людьми, які живуть з ВІЛ;
  • лікування ВІЛ-інфекції.

Детальніше про зміни можна прочитати тут