Фото без опису

В самому розпалі збір урожаю картоплі. Найактуальніше питання – як зберегти картоплю до весни?

Збирання картоплі розпочинають при фізіологічній стиглості бульб і температурі повітря 25С. Готовність  бульб до збирання визначається шляхом виривання рослин картоплі з грунту, при цьому всі бульби повинні відокремлюватись від стебел і залишатися в грунті.

На насіннєві цілі найкраще підходить середня фракція (середня маса бульб становить 50-80 г). При відборі насіннєвої картоплі потрібно уважно оглядати бульби, щоб на них не було слідів шкідників, ураження такими захворюваннями, як парша, рак, різні гнилі. Всі підозрілі бульби слід відразу вибракувати. Не треба шкодувати часу на підготовку насіннєвого матеріалу, якщо хочете мати в наступному році повноцінний урожай без захворювань, що передаються новому поколінню.

Після викопування картопля повинна протягом 2-3 тижнів пройти, так званий, лікувальний період ( не заносьте відразу в погреб), протягом якого її шкірка твердне, і вона сама готується до зимівлі.

Протягом наступних 2-3 місяців ростові процеси картоплі перебувають у стані найбільш глибокого спокою і вона не проростає. Тому, деякий час, можливе зберігання її в теплому приміщенні. Протяжність періоду спокою у сортів може відрізнятися, він залежить від  їх скоростиглості та фізіологічного стану бульб, на яке накладається вплив метереологічних умов вегетаційного періоду. Для тривалого зберігання придатна лише картопля середнього і пізнього строків достигання – пам'ятайте про це!

Після охолодження картоплі до 2-5-ти градусів починається основний  (зимовий) період її зберігання. На якість зберігання протягом усього цього періоду буде впливати температура навколишнього середовища. Від неї залежить швидкість всіх життєвих процесів в бульбах (перетворення крохмалю в цукор і навпаки ). Оптимальна температура зберігання бульб картоплі 2-4 градуси при відносній вологості повітря 85-93%. Для продовольчої картоплі і пізньостиглих сортів допустима температура і у 5-6 градусів. При зниженні температури в інтервалі 2-0 градусів у бульбах картоплі накопичуються моносахариди, через це вони стають трохи солодкуватими і менш придатними до зберігання. При нульовій температурі спостерігається пошкодження і загибель вічок бульб картоплі. При більш високих температурах (7 градусів і вище) бульби дають ранні довгі паростки, які легко і в значній мірі уражуються збудниками ризоктоніозу, сріблястою паршею та м’якою бактеріальною гниллю.

Найбільш поширеними хворобами картоплі в сховищі є різні гнилі, які особливо агресивні і небезпечні у тому приміщенні, де при невідрегульованих повітряному і температурному режимах зберігаються великі маси картоплі. Інфекція цих хвороб потрапляє у сховище разом з бульбами з поля, де вона накопичувалася протягом вегетаційного сезону. Поширенню гнильних інфекцій часто сприяють і умови збирання, коли через несприятливу погоду бульби не вдається просушити на полі під час збирання, а після того надати лікувальний період.

Навіть при зберіганні здорової на вигляд картоплі існує ризик її псування. При цьому інфекція з бульб може перейти на інші овочі, що зберігаються разом з картоплею.

Щоб убезпечити себе від втрати вибраного і закладеного на зберігання врожаю, важливо вчасно виявити ознаки інфекцій. Найпоширеніші належать трьом групам:
грибкові інфекції – фітофтороз, альтернаріоз, парша, рак, фомоз та фузаріоз;
віруси – мозаїка і некроз;
бактеріальні хвороби – бура і кільцева гниль, чорна ніжка.

Кожна група представлена кількома шкідливими інфекціями, здатними зменшити урожай картоплі в 3-5 разів. Згідно зі статистикою, найбільші втрати врожаю викликають грибкові та бактеріальні хвороби картоплі. Ось як виглядають деякі з них:
Найпоширеніша інфекція – фітофтороз.

Фото без опису
Суха гниль

 

Фото без опису
Рак картоплі

 

Фото без опису
Парша картоплі


Фото без опису

Фото без опису

Для  боротьби з гниллю, при зберіганні, рекомендується змішати картоплю з сухими рослинами гіркого полину в співвідношенні 5: 1, або перекласти картоплю гілками осики. Для попередження  несвоєчасного проростання картоплі, її можна перекласти м’ятою. З досвіду картоплярства відомо, що картопля краще зберігається, якщо на неї зверху покласти в один-два шари столовий буряк. Він відмінно вбирає зайву вологу, яка йому тільки на користь, оберігаючи тим самим від загнивання бульби картоплі.

Для зберігання врожаю використовують погреби, підвали й льохи. Зберігати насіннєву картоплю краще в мішках, ящиках чи насипом в окремому відсіку.

Але перед зберіганням необхідно підготувати саме сховище. Для цього, за місяць перед закладкою картоплі на зберігання, у сховищі забивають усі нори гризунів, приміщення білять вапном з додаванням мідного купоросу і дезінфікують, спалюючи там порошок сірки або навіть стару одежину, яку перед цим трохи зволожують. Після цього приміщення на добу закривають, а потім провітрюють.

Найлегше зберігати картоплю насипом. Спосіб є простим, але не зовсім надійним. Картопля насипається гіркою не вище одного метра. У такому вигляді картопля зберігатися до весни. Але є і недолік даного виду збереження картоплі. Наприклад, не можна точно контролювати температуру всередині купи. Саме там може початися гниття. Отже, існують деякі вимоги, які ставляться для зберігання картоплі: Урожай повинен бути сухим, добре перебраним. Зіпсовані картоплини не допускаються до зберігання. Ні в якому разі не можна мити картоплю. Температура в погребі повинна бути стабільною. Якщо в погребі почне підвищуватися температура, бульби почнуть проростати.

Фото без опису

Картоплю можна зберігати не тільки насипом в погребі, а й в сітках. При зберіганні картоплі в мішках вдається досягти хорошої вентиляції. Сітки ж потрібно укласти на дерев’яні піддони, після чого накрити соломою.

Якщо, картопля буде зберігатись у ящиках, то перед закладанням картоплі в тару, її потрібно добре просушити і по можливості обробити. Ящики для зберігання картоплі не повинні стояти близько один до одного. Також утворюється відстань між ящиком і стінкою — як мінімум 15 сантиметрів. Витримується відстань також між ящиком і підлогою. Зробити ящики своїми руками можна дуже швидко, але необхідно використовувати якісні дошки.

Під час зимового зберігання картоплю потрібно перебирати, так як в ній можуть виникнути різні інфекційні хвороби. Перебирання бульб необхідно починати, як тільки ви помітите розкладаються бульби — це бактеріальна м'яка гниль.

Перебираючи картоплю, треба виймати з сховища не тільки гнилі бульби, але і всі ті, що стикаються з ними. Якщо на поверхні лежать тільки здорові бульби, але від контейнера виходить неприємний запах, і в приміщенні з'явилися дрібні мушки — дрозофіли, це теж ознаки гнилі. Таку картоплю необхідно перебрати всю, видаляючи хворі і заражені бульби. якщо ви зберігаєте картоплю при оптимальній температурі і вологості, закладайте на зиму тільки високоякісну здорову картоплю.


Ірина ФЕОКТІСТОВА
головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області