На території області спеціальні служби обстежили всі населені пункти, що знаходилися під окупацією, на наявність вибухонебезпечних предметів. Це 270 селищ, сіл та міст у межах Бучанського, Броварського та Вишгородського районів Київщини. Про це повідомив у своєму відеозверненні голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

За словами Олексія Кулеби, під час окупації російська армія використовувала повний арсенал свого озброєння. Це ручні гранати, протипіхотні та протитанкові міни, артилерійські снаряди всіх калібрів, надпотужні авіаційні бомби, що важать близько 500 кг, ракетне озброєння систем залпового вогню, крилаті ракети. У будинках мирних жителів рашисти встановлювали пастки з ручних гранат та мін. Особливо коли знаходили фото власників у військовій формі. Такі небезпечні «сюрпризи» окупанти залишали навіть у дитячих ліжках, іграшках та поміж посуду… На вулицях часто виявляли розтяжки.

Із початку робіт рятувальники знешкодили 52 862 одиниці вибухонобезпечних предметів.

Крім того, Олексій Кулеба зазначив, що попри те, що вже обстежені населені пункти, роботи з розмінування тривають. Бо недослідженими залишаються поля, лісові масиви, водойми та інші великі ділянки. І це близько 8462 км2, з них 2600 км2 у Зоні відчуження. Для того, аби завершити цю роботу в Київській області повністю, потрібні роки.

«Вкотре закликаю вас пам’ятати про небезпеку. Відвідувати місця відпочинку в лісо-паркових зонах заборонено. Це обмеження діє на весь період воєнного стану. Нагадую, якщо ви натрапили на підозрілий предмет, не чіпайте його, не намагайтеся розібрати чи перемістити. Негайно повідомте про знахідку до Служби порятунку за номером 101. Бережіть себе та своїх рідних», — прокоментував Олексій Кулеба.