Фото без опису

Білокрилка капустяна (лат. Aleyrodes proletella) — напівтвердокрила комаха, що належить до родини Aleyrodidae. Комахи ці дуже дрібні максимум 1,5-5 мм розмірів, їхнє тіло і обидві пари крил покриті борошнистоподібним восковим секретом, від чого і походить назва шкідника. На нижній частині листка легко помітити велику кількість личинок. Білокрилка харчується соком рослин, що призводить до пожовтіння листків. Ще одна від неї неприємність – на її цукристих виділеннях селяться сажисті гриби, що негативно позначається на фотосинтезі, й рослини гинуть. Сильно пошкоджені рослини відстають у рості й розвитку, їхня врожайність знижується.

Капустяна білокрилка здатна завдати суттєвої шкоди посівам не лише капусти, але й ріпаку, огіркам, томатам та іншим рослинам (зокрема декоративним). Активно заселяє і бур’яни: суріпицю, молочай, чистотіл, грицики та інші. Протягом року розвиваються декілька поколінь шкідника. Одна самка може відкласти більше ніж 100 яєць.

Враховуючи високу швидкість розмноження та загрозу подальшого розповсюдження, при виявленні шкідника варто відразу ж подбати про захист рослин.

Необхідно систематично проводити боротьбу з бур’янами, а після збору врожаю – прибрати всі рослинні залишки, що значно зменшить зимуючий запас фітофага.

Для боротьби з білокрилкою до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» включено препарати:
–  на томатах та огірках закритого ґрунту: Актеллік 500 ЕС, КЕ (0,3-1,5 л/га); Актуал, КЕ (3-5 л/га); АЦ Люкс, ЗП (0,3 кг/га); Беневія, ОД (0,6-1,0 л/га); Когінор, РК (0,25 л/га); Конфідор 200 SL, РК (0,25 л/га); Мовенто 100 SC, КС (0,75-1,0 л/га); Моспілан, ВП (0,2-0,3 кг/га);
– на томатах: Ексірель, СЕ (0,25-0,5 л/га);
– на огірках: Вертімек 018 ЕС, КЕ (0,7-1 л/га).

Пестициди Ексірель, СЕ (0,5-1,0 л/га) та Мовенто 100 SC, КС, (0,75-1,0 л/га) дозволено застосовувати також на капусті проти капустяної попелиці. Ці препарати слід використовувати разом із прилипачами та забезпечити максимальне змочування листя з нижніх боків.

На присадибних ділянках проти білокрилки можна використовувати такі зареєстровані препарати:
– на томатах та огірках закритого ґрунту: Прованто Максі, ВГ (1,0 г на 10 л води) та Конфідор Максі, ВГ (1,0 г на 10 л води);
– на огірках:  Вертімек 018 ЕС, КЕ (10 мл на 5 л води);
– на декоративних рослинах (у т. ч. квітах): Флористін, КР (0,05 л/м²) та Антикліщ Макс, КЕ, (8-10 мл на 8-10 л води).

Альтернативою застосування хімічного методу боротьби є біологічний. З біопрепаратів на овочевих та декоративних культурах проти білокрилки дозволено використовувати: АгріІнсекта, р. (5-30 мл/100 м²) та Натургард, в. р. (10 мл на 5 л води).

Нагадуємо, при роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування препаратів, вказаними на упаковці, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил техніки безпеки.

 

ГУ Держпродспоживслужби у Київській області