Фото без описуКишкові інфекції – це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Ці захворювання виникають в наслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Наявність збудників та їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювань триває від кількох годин до 2-3 діб.

Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли не достатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає в наслідок не дотримання санітарно - гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини.

Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • дотримання особистої гігієни, ретельне миття рук милом перед їжею і після відвідин громадських транспортів, туалетів;
  • не вживайте для пиття воду з відкритих джерел або яка продається на розлив;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;
  • при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Виконання цих не складних порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!