Фото без опису

8 липня 2021 року Бишівський сільський голова Іван Рознай взяв участь у семінарі-тренінзі для представників територіальних громад щодо виявлення статусу та права власності на занедбані землі у громадах Київської області.

Серед  учасників семінару: заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, виконавча директорка  Асоціації сільських, селищних та об’єднаних громад України Наталія Ключник, фахівець Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Журавель, представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Петро Тєстов та голови територіальних громад.

Фото без опису

Фото без опису

Заступниця Голови Київської обласної ради Тетяна Семенова підкреслила, що вже майже тиждень діє Закон про продаж земель, а проблем так само  чимало. «Що робити з землями в тергромадах? Адже разом із їхніми повноваженнями набула ще й відповідальність за використання цих земель. Всі ми знаємо, що земля - є основним ресурсом у громадах», - зазначила Семенова. Вона переконана, - необхідно віднайти важелі використання цих земель саме так, щоб наповнювався сільський і міський бюджет, а земля використовувалася за призначенням і продуктивно.

Фото без опису

Виконавча директорка Асоціації сільських, селищних та об'єднаних громад України Наталія Ключник висловила вдячність Київській облраді за плідну співпрацю, як у минулому скликанні, так і зараз, в частині реалізації важливих проєктів. «Мова йде про інвентаризацію ресурсів, пошук інструментів управління тими територіями, які сьогодні не використовуються. Це можуть бути різні території: і лісосмуги, і висохлі болота, і ті ділянки, які не мають визначеного статусу, до прикладу, покинута спадщина і таке інше», - проінформувала очільниця Асоціації.

Фахівець ФАО ООН Олександр Журавель зауважив, що в Україні - 400 тис. гектарів земель знаходяться під лісосмугами, які виконують надзвичайно важливу роль, що вберігає Україну від опустелення. Однак, вони, на жаль, - у вкрай занедбаному стані через відсутність правового захисту.

Фото без опису

Фото без опису

У ході семінару учасники ознайомились і з результатами опитування територіальних громад Київської області, що стосується ефективного використання земельних ресурсів. Мета такого опитування - забезпечити зворотній зв'язок із сільськими селищними, міськими радами щодо наявності та перспектив використання тергромадами земель із невизначеним правом власності для розробки інтегрованих планів управління земельними ресурсами.

Київська обласна рада