ФОП, що надає послуги перукарні чи салону краси та не використовує найманих працівників, може застосовувати першу групу платників єдиного податку

  26 квітня 2021  

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році - 1 002 000,0грн.).

Перелік побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку першої та другої груп, визначено п.291.7 ст.291 ПКУ, який включає вид діяльності «послуги перукарень».

При заповненні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі - КВЕД ДК 009:2010), затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457. Основним призначенням Класифікації видів економічної діяльності є визначення та кодування основних та другорядних видів економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб та ФОП.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень відносяться до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси».
Наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 №396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж, тощо.
Тобто,  фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність, з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

Фастівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

 

 

Доходи, отримані від надання власною сільськогосподарською технікою послуг з обробітку землі, підлягають декларуванню

  26 квітня 2021

Головне управління ДПС у Київській області  в межах триваючої кампанії декларування доходів громадян нагадує, що доходи,  отримані у 2020 році, мають задекларувати, зокрема,  громадяни - власники  сільськогосподарської техніки, які  здійснюють обробіток землі іншим фізичним особам (оранку, культивування, посів, комбайнування, та інше), і при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП). Вказані громадяни мають подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та включити в ній суму отриманих доходів до загального річного оподатковуваного доходу й сплатити податок  на  доходи фізичних осіб.

Доходи від обробітку землі оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та  військовим збором за ставкою  1,5 %.

Податкова декларація  подається до 01 травня 2021 року до податкового органу за місцем реєстрації платника, а суму задекларованих у ній податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору  необхідно сплатити до 01 серпня 2021 року.

Дохід, отриманий у поточному  2021 році, підлягає декларуванню у наступному, 2022 році.

Фастівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

 

Чи потрібно платити ЄСВ фізичній особі – підприємцю, який одночасно є найманим працівником?

  26 квітня 2021  

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що з січня  поточного року Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», встановлено, що фізичні особи – підприємці, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Пунктом 4 статті 6 Закону №2464 визначено, що платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України. Тому, такі платники у паперовому варіанті звітності проставляють прочерки за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (в електронному варіанті звітності поля залишаються не заповненими).

Фастівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області