Фото без опису

30 листопада за новим церковним календарем згадують апостола Андрія Первозванного. У народному календарі - Андрія, яке вважається найбільшим передноворічним святом.

❄️В народі говорили: «Зима прийшла і празничків привела». Дійсно, взимку багато свят. Однак день Андрія Первозваного здавна був одним з найочікуваніших і найвеселіших та називали його «Великими вечорницями».

🏵️Великі вечорниці відзначили і заклади освіти нашої громади. Цього дня знайомили молоде покоління з народними звичаями, що крізь віки дійшли до нашого часу.

🤗До дошкільнят садочку «Каштан» завітала тітка Одарка. Свято оживало у піснях, обрядах, багатогранності народних промислів, які у найменших деталях відродили працівники закладів культури та освіти.

🪄А вихованці Ясногородського ЗДО «Сонечко»та Яблунівської гімназії співали пісні, переказували цікаві історії, як і годиться цього дня, пригощалися пряниками й варениками!

🥮І, звичайно ж, кусали Калиту, яку вихователі випікали спеціально на свято за стародавнім рецептом. Великий солодкий корж, що символізує сонце й має форму кола – "Калиту" підвішували на стрічці так, щоб стрибнувши, ледь можна було дістати. За правилами, треба було відкусити коржа, не допомагаючи собі руками, і при цьому не засміятися.

☺️Відновлення такого звичаю викликало у дошкільнят та школярів неймовірні емоції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

+10