Фото без опису
З метою підтримки та допомоги у створенні або відновленні роботи бізнесу на території Київської області під час воєнного стану діє низка державних програм.  Про це повідомила під час брифінгу директорка Департаменту економіки Київської ОВА Наталія Погребна.

Кількість зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності в цьому році зросла порівняно з минулим роком. На сьогодні близько 90% підприємств регіону працюють на повну потужність, а майже 30% планують розширювати свою діяльність. Завдяки цьому за І квартал 2023 року надходження до бюджетів усіх рівнів від малого та середнього бізнесу Київщини склали понад 8 млрд грн.

З метою підтримки та допомоги у відновленні роботи бізнесу на території області працює програма «Конкурентоспроможна Київщина». Цей проєкт передбачає компенсацію коштів за рахунок обласного бюджету на відшкодування кредитів, наданих 11 уповноваженими банками, в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». З обласного бюджету виділено 15 млн грн на компенсацію відшкодування відсоткової ставки для малого та середнього бізнесу Київщини. Це дасть змогу понад 150 суб’єктам господарювання, які відновили, створили або зберегли робочі місця на своїх підприємствах протягом дії воєнного стану, отримати таку допомогу.

Також у рамках Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки» передбачено часткове відшкодування вартості проведених робіт на зруйнованих підприємствах. На фінансування цього проєкту з обласного бюджету в 2023 році виділено 10 млн грн. Часткове відшкодування складає 40% від суми загальних витрат, але не більше 60 тис. грн на оплату договору з суб’єктом оціночної діяльності.

«Унаслідок військової агресії рф на території Київщини понад 700 підприємств зазнали пошкоджень і часткових руйнувань, більше 120 з них – повністю знищені. Завдяки державним грантовим програмам постраждалий бізнес починає відновлювати свою діяльність», – зауважила директорка Департаменту економіки КОВА. 

Зокрема, відновленню роботи підприємств сприяють гранти у рамках урядової програми «єРобота». На сьогодні 41 переробне підприємство Київщини отримало гранти за цією програмою в сумі понад 200 млн грн.

Крім того, в рамках програми «Власна справа» щодо отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу з початку року 215 підприємців  отримали позитивне рішення, що забезпечить створення 477 робочих місць.

Київська обласна військова адміністрація готує щомісячний дайджест усіх грантових можливостей, які діють на території регіону. Тому кожен бізнес області може скористатися ними.

«Співпраця між бізнесом і владою є інструментом ефективної роботи на місцях. Тому ми продовжуємо створювати необхідні умови для розвитку бізнесу, підтримуючи економічний фронт, яких веде нас до перемоги», – підсумувала Наталія Погребна.

https://koda.gov.ua/na-kyyivshhyni-diye-nyzka-program-dlya-pidtrymky-biznesu-v-umovah-vijny-bryfing-kova-video/