Фото без описуПро основні причини отруєння бджіл, рекомендації для аграріїв та бджолярів, механізми встановлення факту отруєння та профілактичні заходи говорили на великому інформаційному форумі на тему «Заходи профілактики отруєння бджіл. Алгоритм дій при отруєнні бджіл засобами захисту рослин».

Організатором заходу виступило Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Всеукраїнською асоціацією громад та у партнерстві зі Всеукраїнським Конгресом Фермерів. Запрошені керівник ДПСС та її територіальних органів, представники МВС та територіальних органів Національної поліції України в областях.

 У форумі взяли участь пасічники, аграрії та представники органів місцевої влади, самоврядування, громад, представники бізнесу.

 Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький підкреслив, що основним напрямком є профілактика отруєнь бджіл. А це координація дій та дотримання простих рекомендацій та дотримання законодавчих норм усіма учасниками – аграріями, пасічниками, громадами (наказ 19.02.2021 № 338 Про деякі питання у сфері бджільництва, наказ від 30.01.2001 №9 Про затвердження Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл).

За словами Тараса Висоцького, саме недотримання встановлених правил використання засобів захисту рослин, несвоєчасне інформування пасічників про заплановане проведення робіт та місця перебування пасіки під час кочівлі призводить до отруєння бджіл.

Для профілактики цього та уникнення непорозумінь між аграріями та бджолярами розроблено практичні рекомендації для учасників процесу: аграріїв, пасічників, органів місцевого самоврядування, фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які використовують засоби захисту рослин.

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ