Шановні платники податків!
Головне управління ДПС у Київській області повідомляємо, що відповідно до ст. 35 Податкового кодексу України від 01 січня 2021 року сплачувати податки і збори, інші платежі, єдиний внесок можна через єдиний рахунок.

Єдиний рахунок відкривається в Казначействі на ім’я податкової служби, проте, гроші які враховуються на цьому рахунку, податковій не належать.

Переваги користування єдиним рахунком в тому, що такий спосіб сплати податків і зборів є комфортним. Використання єдиного рахунку скорочує платникам фінансової витрати і час на формування розрахункових документів.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки в електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua

Крок перший – в розділі «Заяви запити для отримання інформації» подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» (далі – Повідомлення) за формою J1307001 – для юридичний осіб, F1307001 – для фізичних осіб.
Крок другий – отримати квитанцію №2 про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. (квитанція містить інформацію щодо реквізитів єдиного рахунку).

Крок третій –  надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Рахунок відкривають протягом дня і його можна буде використовувати. Але припинити його можна не раніше 1 січня наступного року після подання заяви.

Платники при оформленні розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунка, починаючи з 26.02.2021 року, мають дотримуватися вимог розділу ІІ Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.08.2016 року за №974/27419 (зі змінами та доповненнями).

З метою забезпечення своєчасного і в повному обсязі перерахування сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки в електронному кабінеті платник податків за адресою:  cabinet.tax.gov.ua, платникам, які використовують єдиний рахунок у вкладці «Єдиний рахунок» надана можливість використання наступних сервісів:

  • уточнити призначення платежу у «Журналі повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок»;
  • визначити напрямок використання коштів у «Визначенні напрямку використання коштів»;
  • спрямувати кошти з єдиного рахунку «Спрямування коштів з єдиного рахунку».

УВАГА!
Якщо вами сплачено податки та збори на не правильні реквізити, вам необхідно подати заяву на перекид коштів по:
- Єдиному внеску (ЄВ) відповідно до наказу МФУ від 23.07.2021 №417 «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надмірну та/або помилково сплачених коштів» 
- Податках та зборах (крім ЄВ) відповідно до наказу МФУ від 11.02.2019 №60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» 

Якщо у вас виникають питання стосовно заповнення заяви на перекид коштів на правильні реквізити ви можете звернутися до фахівців ГУ ДПС у Київській області за наданням роз’яснення за номерами телефонів:
044-200-37-27
04563-9-16-62