У Фастівському районі було зареєстровано  випадок ботулізму у побуті, під час якого постраждала 1 особа. На сьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Упродовж 2021 року  в Україні зареєстровано 88 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 98 осіб, із них 10 померло.

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
- з диспепсичним синдромом,
- з розладом зору,
- з порушенням дихання.

Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,
- м’ясних та грибних консервів,
- консервів домашнього виробництва,
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!

Фастівський відділ  ГУ Держпродспоживслужби в Київській області