Фастівський РУ ГУ ДСНС України у Київській області інформує:

Що робити, коли чуєте поблизу літак?

Місце.
У вас є всього пара секунд. Падайте під стінку, тільки не навпроти вікна: під нього або в кут кімнати. Ідеальне укриття - прихожа або ванна без вікон, але якщо ви не достанетесь туди за секунду-дві, падайте де стоїте і повзіть під стіну. Ні в якому разі не залишайтеся посередині кімнати: ви будете в межах конусу розльоту уламків скла та цегли з сусідніх будівель, а залізобетонні плити якщо і ламаються то, згідно законам фізики, навпіл падаючи на середину кімнати. Навіть у самому поганому випадку, якщо плита зламається, упав під стіну, ви маєте шанс опинитися в повітряному кармані під плитою.

Поза.
Як при віджиманні - обличчям вниз; руки зігнуті під корпусом, ноги максимально теж зігнути, щоб після обрушення була можливість піднятися під вагою уламків, або хоч трохи посунутись, зробивши повітряний карман. В положенні лежачи набоку або на спині піднятися ви не зможете. Ще й в обличчя прилетить щось.

Розтулити рота за закрити очі. Щоб уникнути баротравми, розтулити максимально рота. У відкриті очі, як мінімум, попаде пісок

Після вибуху зачекати не менше хвилини - двох поки всі уламки упадуть: вони літають досить довго.
Прислухайтеся чи не йде літак на другий захід. Потім піднімайтесь та допомагайте постраждалим та шукайте своїх сусідів, надавайте рятувальникам інформацію в якій квартирі скільки осіб було. 
Після авіаційного чи артилерійського удару по будинку обов'язково треба перекрити газ на весь будинок до приїзду газової служби, щоб убезпечити вторинний вибух від побутового газу.