Не за горами посівна, вже багато фермерів починають підготовку до неї, купуючи насіння. Але, наразі, на ринку України, доволі багато не якісного насіння. Всі знають, що неякісне насіння - це низька врожайність та якість врожаю, різнобій сорту чи хвороби. Як наслідок-втрата прибутку. ГУ Держпродспоживслужби в Київській області попереджає сільгоспвиробників про небезпеку купівлі контрафактного та фальсифікованого насіння.

Отже, давайте розберемось, що ж таке контрафакт та фальсифікована продукціяКонтрафакт — це продукція, яка реалізується з порушенням майнових прав інтелектуальної власності. Так, відповідно до Ст.39 п.1 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин": майновими правами інтелектуальної власності на сорт є право володільця патенту на використання сорту та виключне право на дозвіл чи заборону використання сорту іншими особами. Та відповідно до Ст.40 п.3 цього закону, володілець патенту може видати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання сорту на підставі ліцензійного договору. Ось перелік документів, які підтверджують право на використання сорту рослин:
1) Патент на використання сорту;
2) Свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин;
3) Ліцензійний договір про використання сорту рослин.

Фальсифікована продукція — це продукція, виготовлена з порушенням технології або неправомірним використанням знака для товарів та послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само неправомірним відтворенням товару іншої особи (ст. 1 ЗУ "Про захист прав споживачів").

Однією з причин, купівлі неякісного контрафактного та фальсифікованого насіння є його низька ціна та те, що багато людей не знає, як підроблене насіння відрізняється від сертифікованого, тому аналогічно можуть натрапити на підробку. Також, фрагментарність закупок відіграє не останню роль. Це означає, що насіння докуповують дрібними партіями у міру отримання грошей.

Ось, деякі моменти, на які Ви повинні звернути увагу  при купівлі насіння.

У потенційного покупця насіння мають виникнути сумніви, якщо насіння пропонує «нова», невідома фірма за зниженими цінами, тому що, елітне насіння не може коштувати дешево. У такої фірми завжди наявний повний асортимент продуктів з будь-якої країни походження, особливо популярних серед споживачів, як наприклад, США та країни Європейського Союзу. Таке насіння, як правило, все з одного мішка, і все «свіже» – поточного або минулого року виробництва, чого дуже часто не буває навіть у офіційних дистриб’юторів. «Менеджерами» такої фірми, зазвичай, є приватні підприємці, які залишають лише номер мобільного телефону. Як правило, така фірма надає «гарний» сервіс – доставку насіння до воріт покупця, а не зі складу, щоб не дізналися, де роблять фальсифікат. Дуже часто привозять 1–2 мішки для зразка на пробу, іноді такі перші мішки навіть є оригінальними, проте потім, після оплати чи перевірки справжності, доставляють решту – вже фальсифіковане насіння.

Інколи такі фірми продають фальсифіковане насіння в кредит, коли авансовий платіж становить 20–50% і вже забезпечує їм покриття витрат і певний прибуток. Як правило, більшість розрахунків здійснюють за готівку, а в разі безготівкових розрахунків надають реквізити фірми-одноденки.

Існує багато способів появи на ринку контрафактного насіння низької якості. Зазвичай для такого роду фальсифікацій знадобиться просте товарне зерно, або некондиційне насіння, фарба, «правильні» мішки та папірці, зовні схожі на сертифікати, що засвідчують сортові і посівні якості насіння.

Якісне насіння, обов’язково, обробляють засобами захисту рослин. Добросовісні виробники для фарбування насіння використовують якісні барвники. Підроблене насіння обробляють нестійким барвником, який при  його транспортуванні в мішках відпадає. Отже, якщо ви виявили у мішку пил від фарби - це може свідчити про підробку.

Фірмові мішки – найбільш з технологічної точки зору, складний  елемент захисту від підробок. Провідні виробники ставлять на мішки голографічні знаки, спеціальні етикетки з QR-кодом та іншими секретними засобами захисту від фальсифікації.

Ми радимо вам з підозрою відноситися до мішків, які прошиті декілька разів, оскільки це може свідчити про те, що фірмовий мішок може бути заповнений неякісним насінням. Отримуючи партію продукції, обов’язково перевірте наявність двох етикеток (внутрішньої та зовнішньої). 

Мінагрополітики затверджено Наказ від 10.07.2017 № 348 "Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки". Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування. Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення упаковку з насінням маркують етикетками
відповідної форми, кольору та змісту. 

Слід звернути увагу також і на рік, коли було вирощене насіння, оскільки при використанні навіть «правильних» мішків на них можуть бути етикетки-копії вже проданого у минулих роках насіння з номерами партій, яких немає у базі даних компанії-виробника для продажу у цьому році.

Також перед купівлею все ж таки пропонуємо сільгоспвиробникам з’ясувати як виглядає оригінальний мішок. Для цього потрібно зайти на сайт компанії-виробника. Ззовні мішки можуть бути подібними, проте можливо замітити наявність або відсутність зайвих літер у логотипі бренда, або у назві насіння, або ж  кольорова гамма пакування не чітка. 

У свою чергу компанії оригінатори прагнуть вберегти свій авторитет та докладають максимальну кількість зусиль у захист від підробок, використовуючи такі ступені захисту:
- тривимірне зображення-голограма (зі зразком можна ознайомитись на сайті компанії. Будь-які відхилення можуть свідчити про підробку);
- QR-код, який дозволить через мобільний додаток провести легку перевірку;
- індивідуальний номер (кожен мішок має свій унікальний серійний номер, який не може повторюватись);
- голограма розташована на місці, де зшивається мішок, і у разі відкриття вона саморуйнується, що унеможливлює відрізання чи переклейку голограми на інші мішки-підробки;
- термічне зшивання мішків. Така система не може бути повторно використана, що забезпечує надійну цілісність мішка під час зберігання і транспортування й унеможливлює фальсифікацію після закриття пакування.

Також, згідно Закону України «Про насіння та садивний матеріал» кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна засвідчуватись офіційними документами: сертифікатом на сортові якості насіння та сертифікатом на посівні якості насіння. Це державні документи. Перевірити їх чинність можна відвідавши Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. На їх основі продавець зобов’язаний виписати, Вам, супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”, а саме:
- «Атестат на насіння» - оригінальне (добазове) та елітне (базове) насіння;
- «Свідоцтво на насіння» - насіння репродукцій (сертифіковане);
- «Свідоцтво на гібридне насіння» - насіння гібридів першого покоління.


Ці документи видає споживачеві виробник чи реалізатор насіння. У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи на якість насіння (під свою відповідальність). Виробник насіння має бути включеним до Державного реєстру суб'єктів насінництва та розсадництва. Також, сорт, який пропонується до продажу, повинен бути занесений до Державного Реєстру сортів рослин дозволених для поширення в Україні.
Отже, можна зробити висновки щодо основних моментів з визначення недобросовісних продавців насіння, на яких потрібно звернути особливу увагу та, по можливості, перевірити достовірність наданої ними інформації. Це:
- продаж насіння по заниженим цінам;
- великий асортимент насіння;
- підприємства, які мають низький рівень Статутного капіталу, основних фондів, власних виробничих потужностей і споруд по зберіганню насіння;
- підприємства, які не є офіційними дистриб’юторами.
 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області
Ірина ФЕОКТІСТОВА