Про вакцину Moderna
* 18 липня Україна отримала 2 000 040 доз вакцини Moderna
* Ця партія вакцин надається урядом США через глобальний фонд COVAX, доставив в Україну вакцину Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
* Вакцина з цієї поставки призначена для щеплення організованих колективів 50+ людей та професійних груп з попередніх етапів вакцинаці
Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США. Має кодову назву mRNA-1273 та торговельну назву Spikevax.
* Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.
* Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.
* Ефективність вакцини становить 94.1% через 14 днів після 2-ї дози, згідно з тимчасовими рекомендаціями.
* Термін зберігання 7 місяців за температури від -25 °C до -15 °C. 
* Невідкриті флакони з вакциною можна зберігати в холодильнику, захищені від світла, за температури від 2 °C до 8 °C до 30 днів. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин. Після розморожування вакцину не слід заморожувати повторно. 
* Після вилучення з холодильника невідкриті флакони можна зберігати за температури від 8 °C до 25 °C до 24 годин.
* Відкритий флакон можна зберігати до 6 годин за температури від +2 до +25 °C.
* Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 

Протипоказання
* Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини
* Температура тіла вище 38°C

Можливі реакції на вакцину
* почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції
* лихоманка чи озноб 
* головний біль, біль у м'язах чи суглобах
* збільшення лімфатичних вузлів
* нудота чи блювання
* втомлюваність
* запаморочення

Як працює вакцина
Містить молекули мРНК, яка кодує шипоподібний білок коронавірусу. Ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну “інструкцію”, як створити такий білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині та виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Безпечність
Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Молекула мРНК знаходиться в організмі людини до кількох днів, і потім її утилізують наші клітини. За цей час за цією інструкцією клітини синтезують білок вірусу, до якого і розвивається імунітет. Проте проникнути до ядра, перетворитися з РНК в ДНК, та в прямому сенсі врізатися в хромосоми мРНК не може – немає відповідних інструментів. мРНК не може проникнути й до ядра клітини, бо на рівні ядерних пор діє суворий контроль того, що в ядро потрапляє, а що з нього виходить.

Про СoronaVac
Вакцину СoronaVac створила  фармацевтична компанія Sinovac.
Це цільновірусна інактивована вакцина. Коли вакцину вводять в організм, імунітет реагує на весь вірус. Ця вакцина класична, вірус спочатку вирощується на культурі клітин, після чого його інактивують, і вже цей інактивований вірус і його фрагменти представляють собою вакцину. Тобто це не осередок гену, а фрагменти вірусу. І ця вакцина вводиться внутрішньом'язово, і одразу йде імунна відповідь.
Якщо говорити про дані, які є на сьогодні щодо ефективності вакцини, це на рівні 83%, 50% - запобігання будь-яким випадкам, 78-80% - запобігання середньому та тяжкому перебігу, у 100% запобігають тяжкому та критичному перебігу хвороби.
 А саме пацієнти в тяжкому та критичному стані потребують госпіталізації до відділень інтенсивної терапії. Тобто, якщо говорити про необхідність, про ефективність вакцин, то у 100% вакцинація дозволяє уникнути госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Це дуже важливо  і ми можемо говорити про високу ефективність та безпеку застосування даної вакцини.

 

Шановні мешканки та мешканці Бишівської територіальної громади!
Нагадуємо Вам, що з 22 липня 2021 року на базі Макарівської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини розпочинає роботу Центр масової вакцинації населення.
Станом на 21.07.2021 всі охочі, яким виповнилося 18 років, можуть вакцинуватись від COVID-19, за адресою: смт. Макарів, вул. Хмельницького Богдана, 62-В. Щеплення — добровільні й безоплатні. 

Графік роботи: ЩОДЕННО з 8:30 до 15:00 год.

Як записатися?
- звернутися до медреєстратора в Бишівській амбулаторії ЗПСМ за адресою: с. Бишів, вул. Київська, 22Б, тел. +380-4578-2-11-37
- звернутися до свого лікаря ЗПСМ
- зателефонувати до регіонального координатора по запису на вакцинацію Марині Олександрівні: +380680521169, +380994188264
- під’їхати до Центру масової вакцинації населення в порядку "живої черги"

Обов'язково при собі потрібно мати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.