Фото без опису💻📝03 квітня 2023 року відбулася двостороння онлайн-зустріч між представниками Бишівської сільської територіальної громади та муніципалітету Бачалмаш (Угорщина), які домовились розпочати двосторонню співпрацю.
💫Захід організовано Асоціація міст України та Радою європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що фінансується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II).
🙋🙋‍♀️🙋‍♂️До зустрічі долучилися представники Ради європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Асоціації міст України (АМУ), Угорської національної асоціації місцевих органів влади (TÖOSZ).
Іван РОЗНАЙ, Бишівський сільський голова, презентуючи громаду, що розташована в 49 км від Києва і де проживає близько 7 тис. мешканців, зазначив, що російська агресія завдала громаді численних втрат, однак не зломила духу🇺🇦. На території громади пошкоджено близько 250 об‘єктів, із них 2 садочки, будинок культури та 47 житлових будинків не підлягають відновленню. Серед першочергових для громади голова назвав: проєкт облаштування системи водопостачання і водовідведення якісної питної води💦, а також придбання або передачі комунальної техніки для розбирання завалів та вивезення будівельного сміття – екскаваторів, кранів, самоскидів🚛. Цікавими будуть програми енергоефективності та енергозбереження, а також переробка для можливого подальшого використання відходів руйнації. Все це дозволить у майбутньому створити сприятливу екосистему громади.
💫Представники муніципалітету Бачалмаш (Угорщина), зокрема Еріка Хорват, зазначили, що їхня громада дуже схожа на Бишівську: за кількістю мешканців – близько  7,5 тисяч, і основним видом діяльності – сільське господарство і переробка. Тому заради добробуту і розвитку Бачалмаш бере активну участь у різних європейських проєктах щодо отримання грантів і інвестицій. І створення спільного з українцями проєкту розвитку дозволить розвиватись і розвивати взаємодопомогу обом громадам.
🙋‍♀️Людмила Даменцова, керівник проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», наголосила, що мета співпраці полягає у підготовці спільного проєкту громад з відновлення та розвитку Бишівська сільська територіальна громада – проєктної заявки, яка може бути подана на міжнародні конкурси для залучення фінансування. 
Наталія Лазаренко (Nataliya Lazarenko), менеджерка з міжнародної діяльності Асоціації міст України, модератор заходу, зазначила, що мета проєкту – налагодити якісне довготривале міжнародне співробітництво, що базуватиметься на двосторонньому досвіді та партнерській взаємодії. Вона повідомила, що наразі розпочато новий етап ініціативи «Мости довіри», започаткованої Радою європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) спільно з Асоціацією міст України та за підтримки «U-LEAD з Європою». Відтак 10 асоціацій місцевих і регіональних органів влади з країн-членів ЄС у складі CEMR разом з Асоціацією міст України сприятимуть створенню 30-ти нових муніципальних партнерств для відбудови України.
🙋📝🙋‍♂️Сторони домовились обмінюватися інформацією задля ефективної співпраці між муніципалітетами, провести навесні спільну зустріч і навчальний візит, розробити спільні проєкти, які можуть бути реалізовані у рамках майбутньої співпраці.

Фото без описуФото без описуФото без опису